sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Nobletea artei - Ira von Furstenberg

http://ralix.ro/von-furstenberg/



Nascuta Alteta Serenissima Virginia Carolina Tereza Pancrazia Galdina von Furstenberg, ca fiica a printului Tassilo zu Furstenberg  si a Clarei Agnelli, mostenitoare a imperiului Fiat, viata Irei de Furstenberg  este o poveste plina de aventuri. Aceasta neobosita globe trotter  s-a casatorit inainte de majorat cu un aristocrat cu care a facut copii dupa care a divortat. A urmat o alta casatorie cu un mare industrias italian, colectionar de arta moderna. 

Dupa ce a trait la Paris, s-a mutat la Roma unde a inceput o cariera de actrita de filme la Cinecitta si de producatoare alaturi de miticul Dino de Laurentis. In total vreo 500 de filme.   

Acum creaza obiecte pe care le si expune, asa cum a facut la Milano, in Museo Bagatti Valsecchi sau  la Paris in Musee Jacquemart-Andre intr-o expozitie itineranta numita Objets uniques. Obiectele despre care este vorba sint obiecte liturgice si mistice, crucifixuri sau cupe alaturind cristalul de roca, marmura rara,  incrustate cu pietre pretioase si decorate de inflorescente  luind forma unor ingeri tutelari, coroane de spini, obiecte placate cu aur sau argint, de larga inspiratie , pornind de la Nilul Egiptului antic si de la intinderile sahariene ale Magrebului, pina la reliefurile joase venetiene de influenta bizantina. 

Obiectele unice pornesc de la elemente vechi aduse din calatorii sau gasite la anticari. Creatiile artistei prind viata in imaginatia ei, stirnita de aceste lucruri gasite in lumea larga. Materialele  sale predilecte sint mai ales cuartul, cristalul de roca, porfirul, malahitul, jadul, coralul, aurul, argintul si bronzul aurit.

Mari colectionari au cumparat lucrarile artistei. Daca va permiteti puteti face la fel.

Niciun comentariu: